Αρχική δημοσίευση: https://omniatv.com/853504919/apergia-peinas-kratoymenoy-fylakon-larisas/
Με ανοιχτή επιστολή ο 66 ετών κρατούμενος στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας, Προκόπης Μπίχτας, δηλώνει ότι από τις 13 Απριλίου 2026 βρίσκεται σε απεργία πείνας διεκδικώντας άμεση μεταφορά του στο Κέντρο Υγείας «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού και, κατόπιν, σε νοσοκομείο για πλήρη ιατρική διερεύνηση και επέμβαση, λόγω μεγάλου εκκολπώματος στην ουροδόχο κύστη με πιθανό κίνδυνο κακοήθειας. Καταγγέλλει ότι το ιατρείο και το αναρρωτήριο των φυλακών Λάρισας είναι ανεπαρκή και ότι αγνοείται συστηματικά η κατάσταση της υγείας του.
Ολόκληρη η επιστολή του
Ονομάζομαι Προκόπης Μπίχτας, είμαι 66 χρονών και εκτίω ποινή κάθειρξης 8 χρόνων στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας. Μέχρι τα 62 μου χρόνια το ποινικό μου μητρώο ήταν λευκό.
Από τις 13 Απριλίου 2026 βρίσκομαι σε απεργία πείνας κατά τη διάρκεια της οποίας λαμβάνω μόνο νερό, καφέ, τσάι και ζάχαρη. Στις 13 Νοεμβρίου 2025 υποβλήθηκα σε ενδοσκοπική επέμβαση στον προστάτη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και εκκρεμεί δεύτερη, ανοιχτή εγχείρηση για την αφαίρεση μεγάλου εκκολπώματος από την ουροδόχο κύστη. Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το εκκόλπωμα να μεταλλαχθεί σε καρκίνο, ο οποίος είναι σπάνιος αλλά σοβαρός. Η χρόνια φλεγμονή και η στασιμότητα των ούρων στο εκκόλπωμα μπορούν να οδηγήσουν σε κακοήθεια.
Ο στόχος της απεργίας μου είναι ένας: η μεταφορά μου στο Κέντρο Υγείας «Άγιος Παύλος» του συγκροτήματος φυλακών Κορυδαλλού για πλήρη σειρά εξετάσεων και από εκεί η μεταφορά μου σε όποιο νοσοκομείο κρίνουν οι γιατροί1. Σύμφωνα με τα καθιερωμένα, ύστερα από την εγχείρηση θα ακολουθήσει η αποθεραπεία μου στο αναρρωτήριο του «Άγιος Παύλος», η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 ημέρες. Στη διάρκεια της αποθεραπείας μου θα παρακολουθείται η κατάστασή μου για ανίχνευση υπολειμμάτων της εγχείρησης, ύπαρξης αίματος στα ούρα που θα προδίδει κάποια εσωτερική αιμορραγία κτλ. Η παρακολούθηση θα γίνεται είτε μακροσκοπικά, δηλαδή δια γυμνού οφθαλμού, είτε μικροσκοπικά, δηλαδή με μικροσκόπιο, με σκοπό την ανίχνευση επικίνδυνων μικροβίων αν παρουσιάσω ανάλογα συμπτώματα (πυρετό κλπ.) Μάλιστα, ύστερα από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκα στις 5 Μαΐου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο γιατρός έγραψε επί λέξει σε επίσημο έγραφο: «Εάν πληρούνται οι δυνατότητες αποθεραπείας στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας και επιθυμεί ο ασθενής μπορεί να προγραμματιστεί χειρουργείο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, εναλλακτικά μεταφορά σε κέντρο κράτησης με κατάλληλο αναρρωτήριο». Το έγγραφο αυτό στάλθηκε την ίδια μέρα στο Ιατρείο της φυλακής2. Ίσως είναι περιτό να προσθέσω ότι το Σ.Κ. Λάρισας δεν διαθέτει κατάλληλο ούτε ακατάλληλο αναρρωτήριο. Επιπλέον το ιατρείο – φαρμακείο της φυλακής υποφέρει από χρόνια ανεπάρκεια φαρμάκων, αδιαφορία και ολιγωρία. Το μόνο που διαθέτει πάντοτε και σε αφθονία είναι τα ψυχοφάρμακα, τα οποία μοιράζει με γενναιοδωρία. «Κρατείστε τους κοιμισμένους για να μην διαμαρτύρονται». Δεν χρειάζεται να επεκταθώ σ’ αυτό- τουλάχιστον όχι τώρα.
Από την ημέρα έναρξης της απεργίας πείνας δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για την κατάστασή μου. Παρ’ ότι επισκέπτομαι καθημερινά το ιατρείο για να μετρηθούν διάφορα δεδομένα (πίεση, σάκχαρο, βάρος, οξυγόνωση, παλμοί καρδιάς) και παρ’ ότι τις τελευταίες ημέρες χάνω βάρος 500-900 γραμμάρια την ημέρα, κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας της φυλακής δεν έχει κάνει μία τυπική, έστω, ερώτηση του τύπου «Πώς είσαι σήμερα;» Το μόνο που έχω συναντήσει είναι απόλυτος αρνητισμός, παγερή αδιαφορία, τραχιές εκφράσεις, κούνημα δαχτύλου, προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας και αμφισβήτηση ακόμα και των εγγράφων του Γ.Ν. Λάρισας. Στην τελευταία συνάντηση που είχα περίπου τυχαία με έναν γιατρό της φυλακής, αυτός μου είπε αυστηρά: «Πίεσες τον γιατρό (του νοσοκομείου) να τα γράψει αυτά» αναφερόμενος στην σύσταση να μεταφερθώ σε κατάστημα που διαθέτει αναρρωτήριο. Δηλαδή εγώ, ένας κρατούμενος που παρουσιάστηκε στον γιατρό δεμένος με χειροπέδες και με συνοδεία δύο πάνοπλων αστυνομικών της Εξωτερικής Φρουράς, πίεσα τον γιατρό του νοσοκομείου! Εδώ έχουμε να κάνουμε με τρικυμία εν κρανίω ή με σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Δεν θα σας κουράσω περισσότερο. Όπως κατέθεσα εγγράφως στον εισαγγελέα της φυλακής ενώπιον του διευθυντή, η απεργία μου θα λήξει μόνο όταν διαβώ την πόρτα του «Άγιος Παύλος» ή όταν θα καταλήξω. Στην πρώτη περίπτωση θα εξελιχθεί θετικά η υγεία μου. Στη δεύτερη θα έχω διατηρήσει την αξιοπρέπειά μου. Οτιδήποτε από τα δύο συμβεί θα έχω νικήσει.
Λάρισα 13/5/2026
Προκόπης Μπίχτας
Υ.Γ. Επιτέλους! Δεν βρίσκομαι σε απεργία πείνας ζητώντας να αποφυλακιστώ, ούτε ζητώ να σταλώ σε νορβηγική φυλακή! Ούτε επειδή στους θαλάμους των κρατουμένων με εμβαδόν περίπου 30 τ.μ., με κοινή, τούρκικη τουαλέτα και έναν νιπτήρα, στοιβάζονται 8-10 άτομα, ενώ ο σωφρονιστικός κώδικας απαιτεί 6 τ.μ. για κάθε κρατούμενο
ούτε για το ότι ζεστό νερό στους θαλάμους υπάρχει μόνο 6 φορές τη μέρα και διαρκεί 6-10 λεπτά κάθε φορά
ούτε για το ότι το καλοκαίρι η ροή του νερού διακόπτεται στους θαλάμους από το πρωί μέχρι μετά το μεσημέρι. Δεν υπάρχει στις βρύσες, στα ντους, στα καζανάκια, ενώ οι ανάγκες των κρατουμένων δεν διακόπτονται ποτέ. Βρώμα παντού!
Ούτε για τις μισές μερίδες του φαγητού που δεν φτάνουν να χορτάσουν ούτε μια γάτα
ούτε για την υπολειτουργία όλων των Yπηρεσιών: Kοινωνική υπηρεσία, Γραμματεία, Ιατρείο-Φαρμακείο…
Ούτε για τις πανάκριβες τιμές του μπακάλη (;) σούπερ μάρκετ (;) τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι κρατούμενοι για να αγοράζουν τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής, είδη καθαρισμού κτλ.
Δεν θα μπορούσα να αρχίσω μόνος μου απεργίας πείνας για να επιλυθούν όλα αυτά και άλλα σοβαρότατα προβλήματα. Κανένας δεν θα μπορούσε μόνος του. Περιορίζω τον αγώνα σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά στην υγεία μου και, μάλιστα, όσο περισσότερο περνά ο καιρός, τόσο χειροτερεύουν τα πράγματα.
1 «Φυσικά», ο διευθυντής της φυλακής σε ένα ξέσπασμα νεύρων και με τη φράση «θα δούμε ποιος είναι άντρας» μπροστά στον εισαγγελέα, απέκλεισε από την πρώτη στιγμή το αίτημά μου. Φαίνεται ότι στη δική του αντίληψη το όλο ζήτημα είναι να ανοίξουμε βεντέτα και να μετρήσουμε τους τσαμπουκάδες μας.
2 Διαθέτω αντίγραφο του ιατρικού μου φακέλου από τον Νοέμβριο του 2025 έως σήμερα.