Τις καλύτερες χρονιές θα τις χτίσουμε

Αρχική δημοσίευση: Τις καλύτερες χρονιές θα τις χτίσουμε - omniatv

Η νέα χρονιά ξεκινά και θέλουμε, πρώτα απ’ όλα, να σας ευχηθούμε χρόνια πολλά. Το 2026 δεν είναι για εμάς απλώς μια ακόμη χρονιά· το OmniaTV κλείνει φέτος 15 χρόνια λειτουργίας. Δεκαπέντε χρόνια παρουσίας, καταγραφής, κάλυψης και παρέμβασης, μέσα σε κρίσεις, ανακατατάξεις, ήττες και μικρές νίκες. Και, πάνω απ’ όλα, δεκαπέντε χρόνια μαζί με ανθρώπους που επέλεξαν να μας διαβάζουν, να μας παρακολουθούν και να μας στηρίζουν.

Θέλουμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε με ένα ειλικρινές ευχαριστώ. Σε όσες και όσους βρίσκονται εδώ όλα αυτά τα χρόνια, σταθερά ή περιστασιακά, δημόσια ή αθόρυβα. Χωρίς αυτή την κοινοτική σχέση, το OmniaTV δεν θα υπήρχε.

Από την αρχή της διαδρομής μας είχαμε μια βασική πεποίθηση: η ενημέρωση δεν είναι ποτέ ουδέτερη. Κάθε επιλογή θεματολογίας, κάθε λέξη και κάθε κάδρο είναι πολιτική πράξη. Μέσα σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από την (ιδεολογική) εμμονή αποπολιτικοποίησης των πάντων και παρουσίασης πολιτικών αποφάσεων, επιλογών και ενεργειών ως «φυσικών φαινομένων» ή αναπόφευκτων «χωρίς εναλλακτική», επιλέξαμε – και συνεχίζουμε να επιλέγουμε – να φωτίζουμε σχέσεις εξουσίας, ανισότητες και φωνές που συνήθως μένουν στο περιθώριο. Όχι ως άσκηση ύφους, αλλά ως στάση.

Για εμάς, η ενημέρωση είναι κοινωνικό αγαθό που δεν ανήκει σε λίγους και η παραγωγή του δεν πρέπει να οργανώνεται με όρους αποκλεισμού. Το OmniaTV εξαρχής δεν χτίστηκε ως προϊόν, αλλά ως κοινότητα. Ως ένας χώρος όπου η γνώση, η πληροφόρηση και η δημόσια συζήτηση αντιμετωπίζονται ως Κοινά: ανοιχτά, προσβάσιμα και συμπεριληπτικά, ιδίως για όσους και όσες βιώνουν τον αποκλεισμό πιο έντονα. Γι’ αυτό και όλα αυτά τα χρόνια επιλέγουμε ανοιχτή πρόσβαση στο περιεχόμενο, χωρίς paywall. Όχι επειδή η δουλειά μας δεν έχει κόστος, αλλά επειδή πιστεύουμε ότι η πρόσβαση στην ενημέρωση δεν πρέπει να εξαρτάται από το πορτοφόλι.

Μπαίνοντας στο 2026, θέλουμε να μιλήσουμε πιο καθαρά και για κάτι ακόμη: τη φροντίδα. Η ουσιαστική ενημέρωση δεν είναι απλώς καταγραφή γεγονότων. Προϋποθέτει φροντίδα από το άτομο που δημοσιογραφεί. Φροντίδα για τους ανθρώπους που επηρεάζονται από ένα θέμα, για τις λέξεις και το πλαίσιο που χρησιμοποιούνται, για το ίδιο το περιεχόμενο, ώστε να μην απλουστεύει, να μην εκθέτει, να μην αναπαράγει βία. Αυτή η φροντίδα είναι ευθύνη.

Ταυτόχρονα, όμως, η φροντίδα είναι και αμφίδρομη σχέση. Όπως η ενημέρωση οφείλει να περιλαμβάνει φροντίδα προς τους άλλους, έτσι χρειάζεται και φροντίδα προς εκείνους που τη παράγουν: χρόνο, ασφάλεια, αξιοπρέπεια. Χωρίς αυτά, ακόμη και η πιο ατσάλινη θέληση και η πιο ηρωϊκή αυταπάρνηση οδηγούνται στην εξάντληση υπονομεύοντας, έτσι, την ίδια την ποιότητα της ενημέρωσης.

Γι’ αυτό και το 2026, καθώς το OmniaTV μπαίνει στη 15η χρονιά του, δεν το αντιμετωπίζουμε ως μια απλή επέτειο, αλλά ως σημείο ανασύνταξης. Το επόμενο διάστημα θα μοιραστούμε μαζί σας τους ανανεωμένους στόχους του μέσου για τη χρονιά που έρχεται. Όχι ως έτοιμες απαντήσεις, αλλά ως μια ζωντανή διαδικασία.

Για την ώρα, χρόνια πολλά σε όλες, όλα και όλους. Συνεχίζουμε.

1 «Μου αρέσει»

Καλή χρονιά και καλή δύναμη για αμερόληπτη και μαχητική δημοσιογραφία! Χρόνια πολλά για τα 15 χρόνια του OmniaTV! Όλα αυτά τα χρόνια μας φέρατε κοντά σε συνταρακτικά γεγονότα και μας μάθατε πάρα πολλά!

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστούμε! :blush: Τη νέα χρονιά να έχουμε όλα μας δύναμη και αντοχές να συνεχίσουμε!

Καλή χρονιά και καλή υπομονή σε όλ@, κι αυτή η χρονιά προβλέπεται ανήσυχη. Πολύ σωστό το σκέλος με την φροντίδα, όχι ότι δεν φαινότανε αλλά είναι καλό να ξαναθυμόμαστε τα βασικά για να μην τα θεωρούμε δεδομένα.

1 «Μου αρέσει»

Κάποιος είχε πριν από δεκαετίες ως υπογραφή για τα chat στο πάλαι ποτέ ένδοξο IRC: «Τα αυτονόητα δεν είναι πάντα και δεδομένα». Μου το κάρφωσε στον εγκέφαλο από τότε :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»