Το metoo και ο μύθος του Αιγύπτιου βιαστή

Αρχική δημοσίευση: Το metoo και ο μύθος του Αιγύπτιου βιαστή - omniatv

Η δίκη για την υπόθεση βιασμών, με κατηγορούμενο γνωστό ηθοποιό, σκηνοθέτη, δάσκαλο και τραγουδοποιό, τελικά δεν ξεκίνησε εκείνη την ημέρα.

Είχε διακοπεί για επόμενη συνεδρίαση και εγώ κάθισα να παρακολουθήσω τις επόμενες υποθέσεις που θα δίκαζε η ίδια έδρα.

Ο κατηγορούμενος φορούσε μαύρο πουκάμισο και ένα παντελόνι με ξεθωριασμένα μπατζάκια, σαν να είχε μείνει σε στοκ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τόσο ο σωματότυπός του και το πρόσωπό του, μα κυρίως η συνολική παρουσία του στον χώρο, μαρτυρούσαν άνθρωπο χαμηλής λαϊκής τάξης.

Η εισαγγελέας διάβασε το κατηγορητήριο και ο σχεδόν τρεμάμενος τόνος της φωνής της επέτρεπε να διαφανεί μια υπόρρητη συναισθηματική εμπλοκή σε όλο αυτό. Τον Μάιο του 2024, αφού πρώτα χτύπησε το θύμα του — κάποια Γκαμπριέλα — με ξύλο και με τα χέρια και αφού την τραυμάτισε με μαχαίρι κοντά στον μηρό, έπειτα την βίασε και την ανάγκασε σε στοματικό σεξ. Μετά την εγκατέλειψε γυμνή, δεμένη σε ένα στρώμα μέσα στο εγκαταλελειμμένο κτίριο, την πόρτα του οποίου είχε κλειδώσει με λουκέτο, γύρω από την Ομόνοια, όπου και βρέθηκε τυχαία από περιπολούντες αστυνομικούς.

Βιασμός, αρπαγή και βαριές σωματικές βλάβες ήταν οι κατηγορίες. Και οπλοφορία, γιατί όταν συνελήφθη — σε τυχαίο έλεγχο πέριξ της Ομόνοιας — μερικές ώρες πριν τον εντοπισμό της Γκαμπριέλα στο εγκαταλελειμμένο κτίριο, είχε πάνω του ένα μαχαίρι με λάμα 12 εκατοστών.

Ο πρόεδρος κάλεσε τον κατηγορούμενο να σηκωθεί προκειμένου να πει αν αποδέχεται τις κατηγορίες. «Κάτι από αυτά έγινε και κάτι δεν έγινε», διερμήνευσε ο επιφορτισμένος με τη δουλειά ανθρωπάκος, που με δυσφορία είχε διορίσει η έδρα, υπονοώντας σαφώς ότι το αίτημα του Αιγύπτιου φτωχοδιάβολου για διερμηνέα ήταν παρελκυστικό.

«Καλά — καλά, θα το δούμε αυτό», ξεφύσηξε ο πρόεδρος του ΜΟΔ, σαν να ήθελε να απομακρύνει από μέσα του κάποια αμφιβολία που πήγε να γεννηθεί στην ψυχή του.

Η κατάθεση του θύματος

Η γυναίκα που ανέβηκε να καταθέσει ως θύμα ήταν τελικά εκείνη η ταλαιπωρημένη νέα που είχα παρατηρήσει να κάθεται στο κοινό και κάποια στιγμή συνομιλούσε με τον κατηγορούμενο σε μια από τις διακοπές που είχαν προηγηθεί. Φαινόταν να υπάρχει οικειότητα και ένα νιάξιμο από πλευράς της για τον κατηγορούμενο. Κοινοτοπίες περί συνδρόμου της Στοκχόλμης ήταν η πρώτη μου σκέψη.

Εξήγησε στην έδρα ότι ο Όντι ποτέ δεν την πείραξε και πως ποτέ δεν την τραυμάτισε. Ήταν ζευγάρι. Είχαν γνωριστεί στην Ομόνοια και έμεναν μαζί σε ένα άδειο κτίριο.

«Οι αστυνομικοί σάς βρήκαν δεμένη, χτυπημένη και γυμνή», της βεβαίωσε ο πρόεδρος.

«Όχι, μόνη μου γδύθηκα για να κοιμηθώ και δεν ήμουν δεμένη. Θυμάμαι που με ξύπνησε ο μπάτσος, ζαλιζόμουν, δεν είχα καταλάβει γιατί είχε έρθει».

«Γιατί σας είχε κλειδώσει;»

«Είχαμε ένα λουκέτο στην πόρτα και κλειδώναμε. Απλά είχε κλείσει επειδή έφυγε. Δεν με κλείδωσε μέσα. Μου είπε θα πάει να πάρει φαγητό και ναρκωτικά και θα γυρίσει σε μια ώρα. Μέχρι το πρωί, και επειδή δεν γύρισε, πήρα τηλέφωνο κλειδαράδες. Άλλοι ήθελαν 20 ευρώ και άλλος μου έλεγε θα έρθει σε μια βδομάδα, οπότε πήρα την αστυνομία να με ξεκλειδώσει».

«Θυμάστε κάποιον να σας έχει χτυπήσει;»

«Εμφανίστηκε ένα αγόρι με σιδερολοστό, αλλά δεν ήταν ο Όντι — ήταν ένας άλλος, νομίζω ο Αντριάν — αλλά δεν νομίζω να με χτύπησε».

«Δεν ήσασταν σε καλή κατάσταση τότε, σας κάνανε ράμματα, θυμάστε;»

«Δεν θυμάμαι, απλώς πήγα στο νοσοκομείο, δεν ξέρω τι έγινε».

«Γιατί σας πήγαν στο νοσοκομείο;»

«Ζαλιζόμουν και φώναξαν το ΕΚΑΒ».

«Κάνατε χρήση ουσιών;»

«Ναι, σίσα».

Η εισαγγελέας της εξήγησε ότι την βρήκαν κλειδωμένη, γυμνή και δεμένη να φωνάζει, και πως έπειτα την πήγαν στο νοσοκομείο όπου, μεταξύ άλλων, της έκαναν και ράμματα. Εκεί της πήραν και την κατάθεση στην οποία βασίστηκε το κατηγορητήριο.

«Μήπως είναι άλλη ιστορία αυτή και όχι η δική μου; Να ρωτήσουμε τον Όντι καλύτερα, γιατί ξέρω μια άλλη κοπέλα του που ήθελε να κάνει μαζί του αυτό το — πώς το λένε — σκηνοθεσία, αλλά εγώ δεν ήθελα».

«Ερωτικό παιχνίδι;»

«Ναι, αλλά όχι εγώ, άλλη ήταν αυτή».

Η εισαγγελέας της εξήγησε ότι αυτό δεν είναι κακό και το ζήτημα είναι αν έγινε με τη θέλησή της. Την ρώτησε αν αυτό που περιγράφεται στο κατηγορητήριο ως εξαναγκασμός σε «πεοθηλασμό» είναι αλήθεια. Η Γκαμπριέλα δεν ήξερε αυτή τη λέξη. Ρώτησε να μάθει.

«Έβαλε το μόριό του στο στόμα σας ενώ εσείς δεν θέλατε;»

«Ναι, μια φορά δεν ήθελα».

«Και τι έκανε;»

«Σταμάτησε».

«Σας χτυπούσε;»

«Βασικά μου είπε ότι βρήκε άλλη κοπέλα και τσακωθήκαμε, τον χτύπησα και μου έριξε φάπες».

Επόμενος μάρτυρας

Επόμενος μάρτυρας, ο αστυνομικός που την εντόπισε.

«Ο κατηγορούμενος», εξήγησε, «μιλάει άπταιστα ελληνικά. Είναι βίαιος, γνωστός στην υπηρεσία μας για ναρκωτικά και συμμορίες. Με την κυρία μιλούσαν έξω ελληνικά».

Εξήγησε ότι το κτίριο όπου βρέθηκε το θύμα ήταν ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο. Είχε μέσα κλοπιμαία αλλά και κόσμο που έμενε στα εγκαταλελειμμένα δωμάτιά του.

«Την βρήκαμε δεμένη στο κρεβάτι, με χέρια πληγωμένα. Είχε εκδορές και αιμορραγία στον μηρό. Λίγο πριν τον εντοπισμό της, ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί σε τυχαίο έλεγχο έξω από το ξενοδοχείο επειδή είχε πάνω του ένα μαχαίρι. Αυτό το έμαθα στο τμήμα μετά που επέστρεψα από το περιστατικό».

«Σας βοήθησε κανείς να μπείτε στο κτίριο;»

Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι του άνοιξε το λουκέτο κάποιος Αντριάν, «ο οποίος είναι στην περιοχή για να διώχνει τους τοξικομανείς από το σημείο για λογαριασμό ενός ξενοδοχείου. Όμως κάνει και δικές του “δουλειές”. Βοηθάει την Αστυνομία γενικώς, είναι πληροφοριοδότης της Ασφάλειας».

Απολογία

Ο κατηγορούμενος ξεκίνησε την απολογία του με τη βοήθεια του διερμηνέα. Σύμφωνα με τη δική του αφήγηση, τα πράγματα έγιναν ως εξής:

Είχε φύγει από το δωμάτιο που έμεναν με τη Γκαμπριέλα προκειμένου να αγοράσει ναρκωτικά και φαγητό. Όταν, μετά από μισή ώρα, επέστρεψε βρήκε το λουκέτο να έχει αλλάξει. Κάποιος είχε αλλάξει την κλειδαριά — ο Αντριάν μάλλον, με τον οποίο είχαν προηγούμενα — και δεν μπορούσε να μπει. Έκανε μια γύρα για να δει τι θα κάνει και τότε τον πιάσανε σε τυχαίο έλεγχο της αστυνομίας. Δεν έχει κάνει ποτέ σεξ με τη Γκαμπριέλα χωρίς τη θέλησή της και μια φορά που αυτή δεν ήθελε, εκείνος σταμάτησε. Την έχει χτυπήσει μια φορά αφού πρώτα τον χτύπησε εκείνη.

Οι αγορεύσεις

Η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχτεί ένοχος για αρπαγή, σωματικές βλάβες και οπλοκατοχή. Ωστόσο διατήρησε αμφιβολίες για το αδίκημα του βιασμού.

Ήταν πια η σειρά της υπεράσπισης. Όλα τα κομμάτια του παζλ ήταν εκεί. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τα συνδέσει αν ήθελε. Και ο μόνος που ήθελε ήταν ο διορισμένος από το δικαστήριο συνήγορος νομικής βοήθειας.

Η κατηγορία περί οπλοκατοχής, εξήγησε, είναι απόδειξη για την απαλλαγή του από την αρπαγή, αφού γι’ αυτό άργησε να επιστρέψει και έμεινε η Γκαμπριέλα κλειδωμένη. Αν την χτύπησε κάποιος, αυτός ήταν ο Αντριάν, αφού ακόμα και ο αστυνομικός κατέθεσε ότι ο Αντριάν ήταν αυτός που τους άνοιξε το λουκέτο…

Η ώρα είχε περάσει, το αυτοσχέδιο τσαρδί για τις φωτοτυπίες κάτω από τις σκάλες του κτιρίου 13 είχε καλυφθεί με μουσαμάδες και οι τελευταίοι γραμματείς που σχολούσαν κατέβαιναν τα σκαλιά από τις αίθουσες του πάνω ορόφου και έβγαιναν από το κτίριο. Ο δικηγόρος και ο διερμηνέας σχολίαζαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και αν τους βγήκε καλό μεροκάματο. Ο συνήγορος υπολόγιζε να τελειώσει νωρίτερα, κατά τα άλλα δήλωνε ευχαριστημένος. Το κλίμα ήταν χαλαρό και τόλμησα να χωθώ στην κουβέντα.

«Τι βλέπεις;» ρώτησα τον συνήγορο.

«Ε, ότι είπε η εισαγγελέας… Αν ήταν κανονικός άνθρωπος θα τη γλίτωνε αλλά είναι και για άλλες υποθέσεις μέσα».

Μπήκαμε στην αίθουσα για να περιμένουμε την έδρα με την απόφασή της. Η εισαγγελέας δεν είχε αποσυρθεί αλλά κοίταζε απορροφημένη τα χαρτιά της από τη θέση της. Κάποια στιγμή σήκωσε το κεφάλι της και με έδειξε με το βλέμμα.

«Αστυνομικός είναι ο κύριος;»

«Δημοσιογράφος», απάντησε ο συνήγορος.

Η έδρα εμφανίστηκε. Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση: ένοχος για όλα, πιο αυστηρά κι από την ήδη αυστηρή εισαγγελική πρόταση. Το παζάρι για τις ποινές ξεκίνησε. Δώδεκα χρόνια κάθειρξη για τον βιασμό και οκτώ χρόνια κάθειρξη για την αρπαγή.

Έφυγα χωρίς να περιμένω την τελική ποινή μετά την συγχώνευση. Στα δεκαεπτά υπολόγισα ότι θα κάτσει η μπίλια. Δύο πάνω – δύο κάτω, τι σημασία έχει; Έτσι κι αλλιώς είναι μέσα και για άλλες υποθέσεις…

2 «Μου αρέσει»